Taman Burung, Langkawi

Blue-throated Macaw
Blue-throated Macaw

RM 12 dewasa dan RM 8 untuk kanak-kanak. Itu harga tiket masuk, bagi warga tempatan yang mempunyai Mykad dan Mykid sahaja.

Taman ini terletak di sebelah timur pulau Langkawi, dekat dengan Galeria Perdana, dekat dengan jeti untuk ke Kilim Geoforest Park.

Peta nak ke taman.

Aku tak dapat nak bandingkan dengan Taman Burung di Kuala Lumpur, sebab sudah tidak berapa ingat suasana di sana. Aku masuk dulu pun dah bertahun-tahun yang lepas. Dari segi lanskap, mestilah yang di KL lebih menarik. Yang di Langkawi ni, boleh lah. Walaupun suasana di pintu masuk agak suram.

Dan kalau tak silap, nama taman ini sudah ditukar menjadi "Taman Hidupan Liar", bukan lagi "Taman Burung" atau "Bird Paradise". Memang sesuailah, sebab di dalam ni sudah macam-macam binatang/haiwan yang ada, bukan setakat burung sahaja.

Untuk budak-budak, memang seronok. Tambah-tambah lagi kita dibenarkan untuk menyuap bagi makanan kat kambing, arnab, rusa, etc.

Owl
Owl
Palm Cockatoo
Palm Cockatoo
Serindit(?)
Serindit(?)
Grey Crowned Crane
Grey Crowned Crane
Merak Putih
Merak Putih
Hornbill
Hornbill

Banyak juga kekurangan taman ini, satunya dari segi keadaan binatang yang tak begitu bersih. Termasuk lah kandang. Ada sedikit rasa geli, tapi tak tau lah memang purposely dibuat begitu untuk disesuaikan dengan habitat binatang tu. Juga, aku kurang pasti tetapi rasanya animal show tidak ada di sini. Tak nampak pula mana-mana papan kenyataan, mungkin aku terlepas pandang. Mungkin juga ada pihak taman ada alasan sendiri, kerana jumlah pengunjung juga perlu diambilkira untuk mengadakan pertunjukan.

Keseluruhannya, aku bagi 3 bintang (dari lima) untuk taman ini. Untuk anak-anak, mungkin berbintang-bintang sebab sepanjang masa dalam taman ini, semuanya happy. Bila anak-anak happy, mak bapak pun happy.

Otomatis. :)

Kissing bird
Ayam
Family
Happy kids



I am a husband of one, a father of four. Working in Investment Bank Industry, specifically in IT department. I enjoy photography very much, and it helps me to keep the memories of wonderful years with my family.
 
I welcome for friendships, ideas, comments.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

4 komen

komen
14/6/11 12:18 PTG delete

best..best sbb leh bagi parrot mkn..memula takut kot dia gigit ke ape..tp bila tgk budak sebelah relax je hulur tgn..barulah confident..bila nk upload gmbr pn kamilah bagi ikan pari makan pulak?

Reply
avatar
14/6/11 1:39 PTG delete

huuu.. coming soon..

Reply
avatar
14/6/11 11:40 PTG delete

itu grey crowned crane rupa macam Lord Shen dalam kungfu panda! muahahhaha..

enciksharul apa pasal senyum tersipu-sipu? :P

Reply
avatar
16/6/11 6:56 PG delete

Ya.. ya.. notice that bila upload..

Errrr... Tersipu-sipu coz ada lenglui mau ambil my pic.. muahhahjahahah!

Reply
avatar