Thursday, 29 November 2012

thumbnail

Cameron Highland 2.0 : Day 1

Biasa lah.

Cerita yang sudah bertahun berzaman, baru mahu diblogkan. Kisah rombongan ke Cameron Highland ini berlaku kira-kira lebih kurang 60 hari nan lalu. Kisah ke Cameron Highland kali yang pertama? Sudah hampir setahun berlalu. Eheh!

Ini kali kedua kami ke tempat sejuk di banjaran Titiwangsa ini. Itu yang letak "2.0". Tempat yang di mana penjualan kipas siling agak suam-suam kuku, apatah lagi kalau mahu menjual penyaman udara. Kami ke sana awal bulan Oktober, cuaca masa itu kalau ikutkan di Malaysia ini sudah mula masuk musim sejuk aka hujan. Dua hari di sana, ada lah juga hujan.

Aku kongsikan cerita tempat-tempat yang dilawat semasa di sana.


Aiza Chalet @ Taman Sedia, Tanah Rata

Ini tempat penginapan kami sekeluarga. Lupa pulak nak ambik gambar chalet ni. Mungkin sebab gua ada sedikit rasa kecewa dengan apa yang gua jangka dengan apa yang realiti. Tu yang malas nak ambik gambar tu kot. Lu jangan fitnah gua pulak. Gua tak kata chalet ni teruk. Hihihihi! Okay je. Boleh sangat lah kalau nak ulang balik. Tapi tu la, apa yang kita harap tak sama macam realiti. Sikit banyak ada lah rasa terkilan. Gua ambik rumah 3 bilik. Rumah kampung yang dihomestaykan. Untuk harga RM 350 satu malam, dan dalam masa bukan kemuncak, gua rasa harga tu agak pricey. Sebab gua tau kat tempat lain boleh dapat harga dalam lingkungan RM150 - RM200, misalnya untuk apartment 3 bilik.

Masa nak check-in pun, ada isu jugak. Sehari sebelum sampai, gua ada call nak tanya boleh masuk awal atau tak. Orang hubungan gua tu kata, takde masalah. Jadi, jam 12 tengah hari gua dah sampai, awal 2 jam dari waktu check-in. Tapi sebelum gua sampai, orang hubungan tu call gua, katanya dia tak ada. Balik kampung. Nanti ada orang lain akan call. Gua masa tu dah rasa tak sedap. Bila gua call orang hubungan lain tuh, katanya orang lain pulak yang pegang kunci. Kena tunggu setengah jam. Gua tunggu. Dah sudah makan, gua pegi pulak solat Zohor. Tunggu punya tunggu, dah jam 2 petang. Baru lah orang pegang kunci sampai. Gua kecewa. Gua dah membazir 2 jam yang sebenarnya gua dah allocate untuk jalan-jalan. Nak bagi best cerita, gua pegi Cameron kali ni bukan takat dengan keluarga gua je. Gua bawak keluarga member gua sekali, yang first time nak ke Cameron. Jadi, gua harap lu fahamlah kekecewaan gua.

Gua ada jumpa kat satu blog ni, lu boleh tengok lah camana rupa Aiza Chalet tu. Gua duduk kat rumah yang kaler kuning. Klik sini.

Kedudukan chalet ni agak menarik, jauh dari kawasan sesak. Kawasan sekeliling ada jugak orang usahakan tanaman strawberry. Rumah sekeliling pun kebanyakkannya dah dihomestaykan jugak. Belakang rumah ada diusahakan tanaman lobak putih. Syiok lah bergambar. Bawah ni gambar-gambar kat belakang chalet tuh.

Kakak Hanim
Kakak Hanim
Abang Haris
Abang Haris
Adik Hanis dengan hero-hero member gua
Adik Hanis dengan hero-hero member gua


Big Red Strawberry Farm

Disebabkan masing-masing dah kelaparan, kami terus keluar cari makan. Tak sempat pun nak punggah beg bawak masuk dalam rumah. Sebab nak kejar masa. Tempat tujuan kami, Big Red Strawberry Farm. Masa gua ke CH tahun lepas, tempat ni jugak lah kami tuju. Ada tempat makan-makan. Ada tempat jual bunga-bunga. Dan juga tempat tanam strawberry.


Abang
Abang
Kakak
Kakak
Adik
Adik
Aksi-aksi memetik buah (gambar dari Cameron Highland 1.0)

Gua dah tak teringin dah nak petik strawberry, sebab dah merasa dah sebelum ni. Lu nampak anak bongsu gua pegang bakul tu? Haaa.. lu kena isi minimum kat line yang bawah tu. Tak boleh kurang. Lepas tu kena timbang. Jadi, jangan lah sesedap rasa nak isi sampai penuh bakul. Pengsan nak bayar nanti. Member gua pun macam tak nak petik-petik strawberry ni. Jadi kami teruskan dengan acara makan-makan. Menu yang ada agak keorangputihan sikit lah. Kalau lu nak order mee kari ke, kueyteow kerang basah tak mau kicap ke, toksah la nak mengada-ngada sangat. Eh! Maggie rasanya ada. Ehehehe! Kebanyakan makanan berasaskan strawberry, roti dan aiskrim. Dan gua anak-beranak dengan penuh rasa kelaparan, telah membedal makanan-makanan yang penuh dengan lemak dan kalori. :)

Sundae Strawberry
Sundae
Strawberry Waffle
Waffle
Sangat sedap!

Kemudian, program diteruskan dengan shopping pokok dan bergambar. :)

Kakak makan salad
Post makan daun salad
Salad Keriting
Adik pun nak jugak
Strawberry comel
Anak-anak strawberry
Berkaktus
Bergambar dengan pokok kaktus
Kakak dan Adik
Tengok dinding ni nampak macam menarik, terus suruh adik kakak pose.
Couple
Nak jugak gambar kekapel
Dengan sahabat zaman U
Dengan sahabat zaman U


Pasar Malam Brinchang

Dah habis ronda-ronda, kami terus ke pasar malam. Dulu pergi tak shopping sangat. Kali ni banyak jugak yang kami angkut, terutamanya jagung. Kalau lu ke sana, jangan lupa rasa lah jagung rebus dia. Perghhh!!! Jagung mutiara namanya. Gebu-gebu. Mula-mula beli, gua nyumpah-hyumpah jugak la. Setongkol RM3.50 tu. Tapi bila dah start makan, Masya-Allah. Sedapnya la hai. Terus repeat. Tu yang kali ni beli jugak. Cumanya lu kena hati-hati. Sebab ada dua jenis jagung mutiara ni. Satu asli dari Cameron. Satu lagi dari Ipoh dorang angkut ke CH. Yang ori dari CH ni dia gebu-gebu, boleh makan terus walaupun tak rebus/kukus/bakar lagi. Bulu jagung tu lebih halus, biji dia lebih shining. Kalau tak pasti, boleh tanya kat brader brader yang jual jagung rebus tu.

Camni la rupa jagung mutiara rebus tu.

Jagung Mutiara
Jagung Mutiara

Ngam-ngam waktu Maghrib, kami pun masuk chalet.

Bersambung ke Cameron Highland 2.0 : Day 2

Tuesday, 20 November 2012

thumbnail

Putrajaya Floria 2012

Heh!

Gua tau, ini cerita zaman kesultanan melayu chulalongkorn. Sudah boleh dikategorikan sebagai antik. Oleh itu, gua tak akan ceritakan secara panjang lebar. Gua akan tempek-tempek kan gambar-gambar yang gua dan anak-anak gua ambik masa melakukan aktiviti riadah bersama keluarga ini.

Jurufoto Junior


Kami datang dah penghujung minggu pameran, jadi banyak bunga yang dah layu. Keseluruhannya, biasa-biasa je. Takde lah ohsem sangat. :) Cuma yang gua teruja, tengok pokok bonsai yang kiut miut. Geram la plak. Balik rumah cuba terus tu kat pokok yang ada kat laman. Eheehehe!


Tahun depan nak pegi lagi? Hmmmm... Ntah lah. Website dorang pun tak update sampai sekarang, walhal event ni dah berapa bulan habis. Cer tengok, http://www.ppj.gov.my/putrajayafloria/floria.html.

:)

Tuesday, 6 November 2012

thumbnail

Bukit Melawati, Kuala Selangor

Bulan September lepas, aku ke Kuala Selangor. Hajat utama, mahu "memanaskan" kamera yang sudah lama terperap. Memang sudah lama memendam hasrat hendak ke Kuala Selangor, berfotografi gambar sawah padi. Almaklum lah, aku kan orang kota. Mana pernah tengok sawah-sawah yang biasanya ada di kawasan kampung-kampung ni.

Kota lah sangat! Harap dimaafkanlah kepoyoan diriku ini.

Memandangkan ada maklumat yang mengatakan sawah padi di Kuala Selangor mula menghijau, maka perancangan yang jitu dibuat untuk melampiaskan nafsu serakah kamera masing-masing. Maka bersama dua sahabat sejenis, kami pun bergerak dengan gagah perkasa menuju ke pantai barat Semenanjong Tanah Melayu ini.

Tetapi, apa kan daya. Semangat benar mahu ke sawah padi, tersampai awal lah pula. Pantang larang yang dicipta sendiri, ambik gambar waktu panas terik amatlah tidak baik untuk kesihatan kamera. Maka, perancangan kontijensi menyatakan arah tujuan sampingan ialah Bukit Melawati, Kuala Selangor.

Bukit Melawati, Kuala Selangor
Bukit Melawati, Kuala Selangor

Rombongan sekolah kah?

Acara dimulakan dengan memarkir kereta di kawasan yang disediakan. Percuma. Bagus sekali. Cuma, dari kawasan parking mahu ke puncak bukit, sangat tidak obesiti-friendly. Keputusan bersama dicapai, kami naik tramp/keretapi. Untuk dewasa, RM5. Kanak-kanak, RM3.

Trem Bukit Melawati
Trem/Tram 
Menunggu
Menunggu
Mendaki
Mendaki
Panjang
Panjang


Nasib kami memang baik. Orang tak ramai, atau yang sebenarnya memang hanya kami yang bersemangat mahu ke tempat tinggalan sejarah ni. Perjalanan dari bawah bukit menuju ke puncak, tidaklah lama. Dalam 10 minit, kurang lebih, kami sudah sampai. Banyak juga yang berubah, berbanding dengan kali terakhir aku ke sini.

Yang pertamanya, Rumah Api. Rumah Api ni ada sejarahnya sendiri. Perlu membaca sedikit. Rumah api inilah yang menjadi mercu tanda Bukit Melawati.

Rumah Api Bukit Melawati, Kuala Selangor
Rumah Api Bukit Melawati, Kuala Selangor


Mentangau

Di sekeliling kawasan bukit ini, banyak pokok-pokok tinggi yang memang cantik dipandang. Sekali pandang, seperti pokok bonsai, versi gergasi. Berhampiran dengan pokok bonsai dan rumah api tu, ada muzium yang berkaitan dengan Kuala Selangor. Jadi, dengan penuh rasa semangat ingin menuntut ilmu, kami masuk ke dalam muzium tersebut.

Di dalam muzium, baru kami tahu nama pokok bonsai besar itu namanya "Mentangau". Dipercayai, antara kisah asal-usul nama "Selangor" pun berasal dari pokok ni. Hmmm! Sehingga hari ini, masih gagal menghubungkaitkan "Mentangau" dan "Selangor". Celah mana boleh jadi macam itu?

Mentangau
Pokok Mentangau

Bukit Melawati ini, secara literalnya, tidak lah begitu "mesra" kanak-kanak. Maksudnya, yang berumur bawah 11 tahun. Secara amnya lah. Sebab, tidak ada apa-apa yang boleh menarik perhatian golongan cilik ini. Tapi, tidak menjadi halangan kalau mahu juga dibawa. Mereka boleh bergembira naik trem, dan juga bergaul mesra dengan penyambut-penyambut tetamu yang tak diundang.

Monyet!

Atau beruk? Atau lotong? Aku pun tak pasti. Jenis spesis mak bapak berbulu  hitam, anak warna oren. Imajinasi liar aku mengatakan monyet-monyet ini berkahwin campur dengan orang utan.

Agaknya lah. Tengok lah gambar-gambar ini. Saya mohon pencerahan.




Monyet kiut
"Saya monyet yang kiut"


Oh! Sila lah berhati-hati. Dalam kecomelan mereka itu, terang-terangan mereka juga perampas apa jua makanan yang ada di tangan mu!

Dasar perangai monyet!


*************
tambahan 4 Mac 2014




Thursday, 25 October 2012

thumbnail

Permohonan Visa ke India

Bendera India
Bendera India
Lebih kurang dua minggu lagi, Insyaallah aku akan ke India. Sesekali tu, ada juga termengelamun sedang berkejaran-kejaran di balik tiang-tiang Taj Mahal dengan isteri comel kesayangan. Ada juga scene entah dari mana dan secara tiba-tiba, 246 orang penari latar yang lengkap dengan pakaian warna gemerlapan; oren, ungu dan hijau pucuk pisang menari mengiringi kami dengan penuh perasaan mengikut rentak.

Perghhh!!

Bayangkan yang indah-indah, yang lagho-lagho saja. Walhal, kalau mengiikut penceritaan kawan-kawan aku yang sudah pernah sampai ke sana, pengalaman mereka itu bisa bikin rasa resah dan gelisah.

Biarkan!

Bila lagi mahu beradventure? Kalau mahu semuanya senang, kahwin lah dengan anak raja. Raja kayangan.

Ehhh! Katanya tadi mahu bercerita proses memohon visa ke India?

Baik.

Mula.


Proses Memohon Visa ke India

  1. Isi lah borang permohonan secara atas talian di alamat web di sini (https://indianvisaonline.gov.in/visa/). Semuanya online. Walau sudah mengisi borang yang dicetak rapi, kesudahannya tetap tetap kena isi borang online.
  2. Isilah form itu dengan seskema-skemanya. Contohnya kalau di passport tertulis nama "Sharul Khan bin Yusof Khan", di ruang "name" letak lah "Sharul Khan". Tapi di ruang "surname", sila lah letak "bin Yusof Khan". Ya! Perlu letak "bin" itu, kawan!
  3. Selesai mengisi borang, cetaklah borang itu menggunakan printer. Gunakan kertas A4 yang kosong depan belakang, bukan kertas recycle yang lu guna untuk print resipi berbuka puasa ganti.
  4. Kemudian, sediakan yang berikut;
    1. Gambar visa bersaiz 2 inchi X 2 inchi, sebanyak 2 keping. Gambar mesti berlatarbelakangkan warna putih.
    2. Salinan fotostat muka depan (yang ada details) passport
    3. Passport yang masih ada tempoh hayat 6 bulan sebelum nak ke lokasi, dan sekurang-kurangnya ada dua (2) muka surat yang masih kosong.
    4. Duit sebanyak RM 162.
  5. Sekarang sudah lengkap. Sudah boleh ke kaunter yang berdekatan. Boleh semak di mana kaunter berhampiran di http://www.indiavisa.com.my/. Ada cawangan untuk Kuala Lumpur, Penang dan Johor.

Itu sahaja. Kemudian perlu tunggu keputusan dalam tempoh 3 hari bekerja. Status permohonan boleh diperolehi secara atas talian di http://www.indiavisa.com.my/visa_status.php?page=0 (scroll ke bawah).

"Oh! Sebelum terlupa. Lu nak tau apa natijahnya kalau lu buat satu dan hanya satu kesilapan macam gua bagitau kat step 2 tuh? Ye, lu kena isi balik borang itu. Tapi, kalau lu dah sampai di kaunter, dan lu dah tak boleh tangguh lagi, lu sediakan aje lah RM 20 untuk mintak tolong staff kat kaunter tu isikan borang untuk lu. 
RM 20 = isi borang online + print 2 helai kertas. BERBALOI sangat!"

Semoga berjaya!


<< Sebelum
Namaste, New Delhi!
Seterusnya >>
Cinta antara benua
ITINERARI 4H3M NEW DELHI, INDIA
(Senarai lengkap aktiviti selama 4 hari di New Delhi, India)







Friday, 7 September 2012

thumbnail

Sungai Kalumpang / Sungai Inki @ Kerling, Selangor

Bulan April lalu, kami dan keluarga adik-beradik serta mak abah menjalankan aktiviti yang jarang-jarang kami buat selepas masing-masing sudah beranak pinak bercucu cicit.

Piknik secara berjemaah.

Alhamdulillah, rezeki kami agak melimpah ruah, jadi kami bersependapat dan bersetuju menjadi penaja aktiviti riadah sihat. Aku pun dah lama teringin mahu berkumpul ramai-ramai dengan keluarga besar, walhal rumah kami sebelah menyebelah. Eheheheeh!

Tempat tujuan utama kami sebenarnya Sungai Klah Hot Spring. Tapi sebelum ke sana, kami singgah dulu berkelah di Sungai Kalumpang. Mula-mula lajak ke Sungai Kalumpang Resort, tapi disebabkan rombongan kami yang ramai (4 buah kereta) dan bayaran per kepala nya yang agak menggerunkan (RM10 untuk dewasa), kami batalkan niat. Patah sikit ke bawah, tiba-tiba ada seorang pakcik menyuruh kami singgah ke "resort" dia.

Kami turun. Usha.

Sebelum sampai ke sungai, perlu lalu kawasan rumah dia. Ciri-ciri resort memang tidak ada, lebih kepada kawasan persendirian. Aku macam agak kecewa. Tapi bila sudah sampai ke kawasan sungai, rasa teruja sudah tidak dapat dibendung lagi, kawan. Perghhhh! Sangat ohsem. Warna sungai bukan coklat, jauh berbeza dengan Sungai Gombak. Hijau turquoise. Sangat cantik. Subhanallah!

Sungai Kalumpang

Air segar
Sungai Inki. Tak tau yang mana satu nama dia.

Air menurun ke bawah


Walaupun kemudahan asasnya agak compang camping, kami tutup sebelah mata. Tidak ada tandas. Tidak ada kedai makan. Ibarat berkelah di belakang rumah. Sebulat suara semua setuju untuk berkelah di situ. Seperti gambar di bawah, kami gunakan tikar sendiri sebagai alas.

Piknik
Tidak  ada tempat untuk berehat. Pandai-pandai lah cari tempat sendiri

Cucu-cucu
Sidang kemuncak cucu-cucu Haji Yusof & Hajjah Samsiar

Jernih
Jernih

Berendam kesejukan
Geng anak-anak

Dalam dan deras
Kawasan ni agak dalam dan air agak deras.

Puas. Dengan sejuknya, dengan segarnya.

Cuma resmi "orang tua", aku tak salin nama resort dan nombor telefon.

Menyebalkan!

Monday, 23 July 2012

thumbnail

Namaste, New Delhi!

Wahhhh!

Sakan juga program jalan-jalan aku tahun ini. Baru selesai urusan belian tiket untuk ke Pulau Belitong, hari ini sudah mula berserabut kepala membeli tiket untuk ke India pula. Picit sana picit sini, tahu-tahu sudah berbelanja hampir RM 2,000.

Pengsan!

Syah mahu ke New Delhi, India bulan 11 ini. Atas urusan kerja. Hampir seminggu juga. Untung juga bukan seorang diri, Syah ke sana dengan beberapa orang kawan sepejabat. Kalau tidak, seminggu juga lah aku bercuti bermusafir untuk temankan kekasih jiwa. Mana mungkin dibiar buah hati kesayangan ke luar negara seorang diri!

Pening juga dengan proses belian tiket. Pening disebabkan harga, sebenarnya. Kalau ambil return tickets daripada MAS, harganya hampir RM 3,000. Pengsan tanpa dipinta-pinta. Cuba bertanya sana dan tanya sini, ada yang cadangkan untuk ambil interconnection flights ("bahasa kampung"nya, kapal terbang "lompat-lompat"). Maksudnya, ambil flight ke tempat lain dahulu sebelum terus ke destinasi utama. Itu lah terjemahan secara literal.


TIKET KL-CHENNAI-DELHI-KL


Cari, cari dan cari. Keputusan terbaik yang aku dapat, seperti di bawah.

DARIKEAIRLINESHARGA (RM)
Kuala LumpurChennai, IndiaAirAsia421.10
Chennai, IndiaNew Delhi, IndiaAir India*318.07
New Delhi, IndiaKuala LumpurMAS*1121.73
TOTAL1861.90

Aduhai!

Walaupun harganya sudah turun hampir separuh, tetapi masih juga tercungap-cungap. Maklumlah, kita bukan orang ada-ada. Lagi pun, ke India ini tidak ada dalam perancangan tahunan, jadi bajet memang bajet terdesak.

Difikir-fikir, disebabkan ini lah peluangnya dapat berdua-duaan dengan isteri tersayang merangkap berbulan madu, nekadkan sahaja. Bila diingat semula, memang kami belum pernah ber"honey moon" selepas berkahwin.

Eheh!

Urusan tiket sudah selesai. Langkah seterusnya ialah menyenaraikan tempat-tempat yang boleh dilawati di sana nanti. Program jalan-jalan untuk tempoh 3 hari 3 malam.

Taj Mahal, aku datang!

Tiket AirAsia dari Kuala Lumpur ke Chennai
Tiket Air Asia dari Kuala Lumpur ke Chennai

Tiket Air India dari Chennai ke Delhi
Tiket Air India dari Chennai ke New Delhi



<< Sebelum
Namaste. Delhi, aku datang!
Seterusnya >>
Permohonan Visa ke India
ITINERARI 4H3M NEW DELHI, INDIA
(Senarai lengkap aktiviti selama 4 hari di New Delhi, India)







About