Skip to main content

Bulan Mac Yang Memitamkan Tapi Gembira Tak Tertanggung

Pagi itu kami bersiap seperti biasa, mahu ke pejabat. Abah dengan kemeja, ummi dengan baju mengandungnya. Mungkin hari itu baju berwarna ungu cair. Ummi sudah sarat menghitung hari, semakin susah dan berat mahu melangkah. Kasihan, tetapi tetap comel.

Kebetulan, hari ini perlu ke hospital untuk rutin check-up mingguan. Temujanji sudah dibuat lebih awal, jadi tidak perlu lama menunggu.

Ummi berjumpa Doktor Onni. Abah menunggu di lobi yang kusam, seperti biasa.

Selepas beberapa ketika.

"Encik Sharul, Puan Kamilah akan bersalin pagi ni. Ada bawa barang-barang tak?", kata jururawat.

Hah?

Boboi tanjat.

Segera, saya ambil barang-barang yang memang sudah siap sedia di dalam kereta. Mak dan mak mentua terus dimaklumkan. Doa dipohon untuk dipermudahkan.

Dalam bilik bersalin, abah temankan ummi. Ummi sudah mula sakit-sakit. Sakit yang betul-betul sakit. Kuat betul ummi. Bertarung nyawa mahu melahirkan. Selayaknya syurga sahaja untuk ibu-ibu yang melahirkan.

Bilik bersalin sudah mula dicengkam aroma darah. Berhawa dingin, tidak ada tingkap untuk udara segar dari luar masuk ke dalam. Maka mengikut hukum sains, ada rangsangan maka ada lah gerak balas. Kepala abah sudah berpinau. Berdiri sudah tidak kuat. Bau darah sudah menyerang sistem kewarasan.

Doktor "halau" abah keluar.

"Nak pitam lettew!", desis hati kecil doktor. Agaknya.

Abah akur. Masuk sekejap ke bilik menunggu. Mengatur nafas. Minum air. Makan roti. Main Candy Crush. Eh?

Diri mula terkawal. Abah kembali ke bilik bersalin. Ummi masih bertarung. Kali ini doktor suruh abah berdiri di bahagian kepala. Jangan mencari pasal. Jangan mencuri pandang. Jangan menjeling. Kalau pengsan, bangun sendiri! Mengada-ngada betul.

Bau darah masih kuat. Abah bertahan. Apa lah sangat berbanding dengan perjuangan ummi.

Satu.

Dua.

Teran.

Berulang-ulang.

Allahuakhbar. Sakitnya ummi. Kuatnya ummi.

Puf!

Keluar sudah puteri kami yang pertama, anak yang kedua.

3.9 kilogram, lebih kurang jam 11 pagi.

1 Mac 2005.

Sudah 12 tahun. Masih segar dalam ingatan.

Nur Hanim binti Sharulnizam.

Nama abah sentiasa ada dengan Nur Hanim, tetapi jangan pernah lupa jasa ummi yang berkeringat darah mahu melahirkan. Berbakti selalu dengan ummi.

Jangan pernah lalai menjadi hambaNya yang solehah.

Selamat ulangtahun ke-12, kakak.

Semoga sentiasa dipermudahkan urusan dunia akhirat.


______
Abah Hanim Yang Takut Darah

#ceritahanim
#tulistulissharul

Comments

Popular posts from this blog

Salahkah lagu raya itu berkumandang?

Hari ni dah masuk hari kelapanbelas umat Islam berpuasa. Ramadhan 1433H. Alhamdulillah diberi kesempatan untuk meraikan bulan mulia ini sekali lagi. Berpuasa bersama isteri dan anak-anak, berbuka dengan ayahanda dan bonda sememangnya nikmat yang paling tak boleh nak dikira-kira.

Tahun depan? Wallahualam.

Dan biasalah kalau berpuasa di Malaysia ni. Bila nak berpuasa, yang paling didahulukan ialah hari raya. Satu bulan ke depan. Pemikiran umat nya memang ke hadapan, terus ke bulan Syawal. Ramadhan masih belum disentuh, tapi sudah bercadang-cadang raya ke berapa nak buat open house. Hmmmm! Yang menaip ni pun tidaklah mengamalkan sikap berkecuali. Serupa juga, cumanya masih lagi di peringkat berpada-pada. :(

Tapi bukan itu yang mahu dibincangkan kali ini. Isunya pasal lagu raya. Ye, lagu raya berbahasa Melayu yang selalunya merayu-merayu, leleh tahap sendu. Berhiba-hiba nak menyambut raya. Tapi ada jugak yang rancak. Cerita pasal kuih, cerita pasal bunga api, cerita pasal duit raya. Meman…

Jaring tingkap (bajet)

Masalah di tingkat atas rumah ialah panas. Nyamuk juga sudah berani-berani menceroboh masuk. Jadi, tingkap terpaksa ditutup. Itu yang menjadikan suasana panas, dan sesekali bau kepam menusuk hidung.

Mahu di pasang jaring tingkap, kosnya agak tinggi. Tetapi tetap juga mahu dipasang, kerana boleh mengatasi dua masalah utama; nyamuk dan panas.

Sudahnya dengan kreativiti ala-ala pria bijaksana, MacGyver, penyelesaian kos murah ditemui.

Pertamanya, pergilah ke kedai perkakasan yang berhampiran. Carilah jaring yang halus lubangnya. Dua meter sudah cukup untuk tingkap 3 panel.


Kemudian dapatkan kabel pengikat.Itu sahaja modalnya.

Kemudian, pasangkan ke tingkap mengikut kesesuaian dan kreativiti sendiri. Pastikan jaring yang dipasang tidak menghalang untuk membuka-tutup cermin tingkap. Jika tidak, kelak kau kan diketawakan sang kelembai, dik.


Sekarang, lakukanlah perkara yang sudah menjadi tradisi turun temurun. Gantungkanlah langsir yang berwarna-warni lagi beropol-ropol.


Siap.

Nyamuk tiada…

Celcom First Gold + AnyDayGB

Saya pelanggan Celcom. Rasanya sudah lama, lebih 10 tahun. Banyak pahit manis dalam perhubungan kami, terutamanya 1-2 tahun yang lepas.

Namun sampai hari ini, kami masih baik-baik sahaja.


Celcom First Gold Saya pengguna internet yang agak tegar. Bukan untuk sosial media semata-mata, tetapi lebih daripada itu. Bidang kerja saya juga banyak memerlukan akses ke internet. Jadi, Celcom First Gold yang ditawarkan Celcom sesuai dengan keperluan saya.

Dan hari ini, Celcom memberi bonus lagi. Data bertambah dari 5 + 5 kepada 10 + 10 sebulan. Tanpa tambahan bayaran bulanan. Masih tetap RM80, sebelum GST.

10GB data untuk hari biasa (Isnin - Jumaat).

10GB data lagi untuk hujung minggu (2.5GB untuk setiap Sabtu dan Ahad)
AnyDayGB Celcom juga memberi pilihan format 10 + 10 itu boleh dijadikan terus 20GB, yakni total data sebanyak 20GB boleh digunakan bila-bila masa sepanjang bulan. Tidak ada pecahan kuota weekday dan weekend. Hanya perlu menambah RM10, menjadikan total bulanan hanya RM90 (sebelum G…

Muzium Padi, Alor Setar

Ada satu ketika, kecoh orang memperkatakan perihal usaha menanam padi di atas bumbung. Di muzium inilah, kalau tidak salah. Memang huru-hara, kebanyakkannya bersetuju usaha itu hanya sia-sia. Tidak, bukan tidak ada logik kaedah itu. Ianya memang boleh dilakukan. Tetapi yang dibantah, usaha itu membazir dan tiada keperluan.

Tanah di Malaysia ini masih luas untuk bercucuk tanam.

Itu antara perkara yang saya ingat akan muzium yang khusus untuk padi ini. Selain itu, saya hanya memandang dari jauh setiap kali kami memandu melalui kawasan berhampiran. Dari Alor Janggos ke Kepala Batas, kami pasti melalui muzium yang bersebelahan dengan Gunung Keriang yang tegap berdiri.


Singgah Masa yang banyak berbaki ketika dalam perjalanan pulang ke kampung Disember lalu, kami buat keputusan mengejut. Mahu melawat Muzium Padi. Mujur tidak jauh dari Alor Setar dan mudah dicari. Gunakan sahaja aplikasi Waze ataupun Google Map.


Harga Tiket dan Waktu Operasi Muzium Padi Saya sebenarnya ingat-ingat lupa. Kal…

Tanda henti dalam Al Quran

Semoga perkongsian ini bermenfaat