Skip to main content

Emel Yang Salah Alamat Selalunya Menyusahkan

Alamat email saya sering diperkotak-katikkan dan diperguna-gunakan. Selalu sangat saya mendapat email yang pelik-pelik dan tidak berkaitan. Yang jelik-jelik, sudah otomatis masuk ke tong sampah.

Inilah masalah budak-budak "data entry". Saya syak ini masalah ejaan semasa mereka "menyalin" dari borang masuk ke dalam sistem. Bukan sekali dua nama saya dieja dengan lebihan "H". Sharulnizam. Bukan Shahrulnizam. Kalau nak salah eja sangat, eja saja Tengku "Shahrukh" Nizammuddin Shah.

Atau budak-budak empunya email itu sendiri yang "blur", sampai tak tahu "mengeja" emel sendiri.

Ataupun, wujud spesis yang main hentam sahaja alamat email sekadar untuk memuaskan kehendak borang yang diisi.

Antara email yang saya dapat (berulang-kali);

#erecruitment@sarawak.gov.my
Kepada; Sharulnizam bin Jubi
Mesej; Notis Jawatan Kosong di XXXX

#tbe@ibfim.com
Kepada; Mohd Sharul Nizam bin Hussin
Mesej; Takaful Exam (berserta username/password)

#syazana@sepangcircuit.com
Kepada; -dalam bcc-
Mesej; Superbike Championship Event

#angkasa2@sarawak.gov.my
Kepada; Syahriana binti Bakri
Mesej; Peringatan dan amaran tarikh pemulangan buku pinjaman

Oi! Nama Syahriana tapi pakai email sharulnizam? Sangat mala fide perbuatan ini, saja nak wujudkan fitnah skandal, kan?

Ada banyak lagi email yang entah apa-apa saya terima.

Sultan Shahrulnizam Nujum Pak Belalang

Ya. Saya boleh saja ambil jalan mudah humbankan semua email ini ke dalam folder "SPAM". Sekejap saja saya boleh selesaikan. Tapi itu hanya menyelesaikan masalah saya. Yang kasihannya, seperti "Sharulnizam bin Jubi" yang mungkin benar-benar menunggu peluang kerja dengan kerajaan Sarawak, tak akan tahu sampai bila-bila iklan kekosongan yang ada.

Mana yang saya boleh bantu, saya bantu. Waktu rajin dan beriltizam, saya akan maklumkan kepada yang berkenaan. Tapi kalau email yang digunakan pun "noreply-to-this-email@email.com", maaflah saya tak cukup rajin nak mencari sumber lain untuk memaklumkan kekhilafan begitu. Natijahnya, ke lubuk SPAM lah email-email itu mereput terurai di makan virus.

Awak;

Prihatinlah. Kelalaian sama ada tuan punya email atau penghantar email, bukan hanya menyebabkan kerugian kepada kalian. Boleh juga menimbulkan kesusahan dan kecelakaan. Maklumat peribadi kalian (seperti alamat, no IC, useername/password) sewenang-wenangnya dihantar kepada orang asing, bahaya kan? Dari nombor IC, boleh tahu umur dan jantina awak. Ada pula alamat rumah. Tahu-tahu, sudah sampai rombongan meminang. Eh! #skandaltaksengaja

Sentiasalah berwaspada. Jangan ambil mudah, ya?

Satu lagi, kenapa @sarawak.gov.my ni sampai dua kali salah alamat? Atau, ini permulaan bibit-bibit perhubungan kita untuk menjadi lebih rapat? Kerajaan Sarawak tahu kan, saya masih belum pernah menjejak kaki ke bumi Kenyalang? Jemputlah, tajalah kami sekeluarga bercuti ke sana. :)


*Nama-nama diubah untuk kerahsiaan tapi masih mengekalkan jantina.





Comments

Popular posts from this blog

Salahkah lagu raya itu berkumandang?

Hari ni dah masuk hari kelapanbelas umat Islam berpuasa. Ramadhan 1433H. Alhamdulillah diberi kesempatan untuk meraikan bulan mulia ini sekali lagi. Berpuasa bersama isteri dan anak-anak, berbuka dengan ayahanda dan bonda sememangnya nikmat yang paling tak boleh nak dikira-kira.

Tahun depan? Wallahualam.

Dan biasalah kalau berpuasa di Malaysia ni. Bila nak berpuasa, yang paling didahulukan ialah hari raya. Satu bulan ke depan. Pemikiran umat nya memang ke hadapan, terus ke bulan Syawal. Ramadhan masih belum disentuh, tapi sudah bercadang-cadang raya ke berapa nak buat open house. Hmmmm! Yang menaip ni pun tidaklah mengamalkan sikap berkecuali. Serupa juga, cumanya masih lagi di peringkat berpada-pada. :(

Tapi bukan itu yang mahu dibincangkan kali ini. Isunya pasal lagu raya. Ye, lagu raya berbahasa Melayu yang selalunya merayu-merayu, leleh tahap sendu. Berhiba-hiba nak menyambut raya. Tapi ada jugak yang rancak. Cerita pasal kuih, cerita pasal bunga api, cerita pasal duit raya. Meman…

Jaring tingkap (bajet)

Masalah di tingkat atas rumah ialah panas. Nyamuk juga sudah berani-berani menceroboh masuk. Jadi, tingkap terpaksa ditutup. Itu yang menjadikan suasana panas, dan sesekali bau kepam menusuk hidung.

Mahu di pasang jaring tingkap, kosnya agak tinggi. Tetapi tetap juga mahu dipasang, kerana boleh mengatasi dua masalah utama; nyamuk dan panas.

Sudahnya dengan kreativiti ala-ala pria bijaksana, MacGyver, penyelesaian kos murah ditemui.

Pertamanya, pergilah ke kedai perkakasan yang berhampiran. Carilah jaring yang halus lubangnya. Dua meter sudah cukup untuk tingkap 3 panel.


Kemudian dapatkan kabel pengikat.



Itu sahaja modalnya.

Kemudian, pasangkan ke tingkap mengikut kesesuaian dan kreativiti sendiri. Pastikan jaring yang dipasang tidak menghalang untuk membuka-tutup cermin tingkap. Jika tidak, kelak kau kan diketawakan sang kelembai, dik.


Sekarang, lakukanlah perkara yang sudah menjadi tradisi turun temurun. Gantungkanlah langsir yang berwarna-warni lagi beropol-ropol.


Siap.

Nyamuk tiada…

Celcom First Gold + AnyDayGB

Saya pelanggan Celcom. Rasanya sudah lama, lebih 10 tahun. Banyak pahit manis dalam perhubungan kami, terutamanya 1-2 tahun yang lepas.

Namun sampai hari ini, kami masih baik-baik sahaja.


Celcom First Gold Saya pengguna internet yang agak tegar. Bukan untuk sosial media semata-mata, tetapi lebih daripada itu. Bidang kerja saya juga banyak memerlukan akses ke internet. Jadi, Celcom First Gold yang ditawarkan Celcom sesuai dengan keperluan saya.

Dan hari ini, Celcom memberi bonus lagi. Data bertambah dari 5 + 5 kepada 10 + 10 sebulan. Tanpa tambahan bayaran bulanan. Masih tetap RM80, sebelum GST.

10GB data untuk hari biasa (Isnin - Jumaat).

10GB data lagi untuk hujung minggu (2.5GB untuk setiap Sabtu dan Ahad)




AnyDayGB Celcom juga memberi pilihan format 10 + 10 itu boleh dijadikan terus 20GB, yakni total data sebanyak 20GB boleh digunakan bila-bila masa sepanjang bulan. Tidak ada pecahan kuota weekday dan weekend. Hanya perlu menambah RM10, menjadikan total bulanan hanya RM90 (sebelum G…

Muzium Padi, Alor Setar

Ada satu ketika, kecoh orang memperkatakan perihal usaha menanam padi di atas bumbung. Di muzium inilah, kalau tidak salah. Memang huru-hara, kebanyakkannya bersetuju usaha itu hanya sia-sia. Tidak, bukan tidak ada logik kaedah itu. Ianya memang boleh dilakukan. Tetapi yang dibantah, usaha itu membazir dan tiada keperluan.

Tanah di Malaysia ini masih luas untuk bercucuk tanam.

Itu antara perkara yang saya ingat akan muzium yang khusus untuk padi ini. Selain itu, saya hanya memandang dari jauh setiap kali kami memandu melalui kawasan berhampiran. Dari Alor Janggos ke Kepala Batas, kami pasti melalui muzium yang bersebelahan dengan Gunung Keriang yang tegap berdiri.


Singgah Masa yang banyak berbaki ketika dalam perjalanan pulang ke kampung Disember lalu, kami buat keputusan mengejut. Mahu melawat Muzium Padi. Mujur tidak jauh dari Alor Setar dan mudah dicari. Gunakan sahaja aplikasi Waze ataupun Google Map.


Harga Tiket dan Waktu Operasi Muzium Padi Saya sebenarnya ingat-ingat lupa. Kal…

Tanda henti dalam Al Quran

Semoga perkongsian ini bermenfaat